За година стойността на част от продуктите е скочила с 80%
Драстично поскъпване на храните отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За година стойността на част от продуктите е скочила с 80%.
Данните показват, че за година най-много са поскъпнали картофите, захарта, брашното, олиото, зелето и ябълките. Между 20% и 30% пък са поскъпнали млечните и местните продукти, скумрията и лещата.
Експертите обясняват поскъпването със скока на цените на храните на световните борси. Сред другите причина за осезателното поскъпване на храните у нас е занемаряването на земеделието, съобщи bTV.
"Когато отрасъл като селското стопанство е оставен на произвола на съдбата, идва един период, в който той не може да дава плодове. Сега трябва да се работи много в продължение на дълъг период, за да добием едно нормално ценообразуване и организации на производителност, чак тогава може да очакваме стабилно равнище на цените", смята Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.
Затова и скокът при храните ще има негативен ефект върху икономиката. "Когато всичко, което потребяваме става по-скъпо, ние очевидно свиваме своето потребление, което няма как да се превърне в генератор на възстановяване на икономиката и на по-голям икономически растеж", обясни икономистът Петър Ганев.