1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната

ЕК настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната

В момента съществуват над 40 хиляди места за продажба на хляб, а работещите в сектора са над 150 хиляди души

Зелена светлина за свободната продажба на полуготов хляб се готви да даде правителството, след като Европейската комисия настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната, пише actualno.com. Днес в Гърция освен регулациите за хигиена и производство, важи правилото, че фурните трябва да имат минимум 24,99 квадратни метра площ, за да получат разрешение за дейност. Промените в закона според изискванията на Европейския съюз ще премахнат ограничението в площта на фурните, така че да се даде възможност на по-малки пекарни да продават полуфабричен хляб. Той няма да е замесен и приготвен на място, а ще е полуизпечен и замразен. В новите по-малки пунктове на продажба полуготовият хляб ще се подлага на много кратка претопляща процедура и ще се продава като пресен. Практика позната като „bake off”.

Ръчнопроизведеният хляб от кварталните фурни е традиционно най-търсеният в Гърция. Според анализа на агенцията за социологически проучвания МАРК от април 2011 девет от всеки 10 гърци купува всекидневно консумирания хляб от кварталната фурна. Основните доводи на клиентите на малките фурни са, че вкусовите качества на хляба и тестените изделия продавани там са по-добри, имат доверие в качеството на използваните продукти и в нивото на хигиена на съответното производство. Само 6% от запитаните са отговорили, че купуват хляб от супермаркетите и като главна причина за техния избор се изтъква близкото разстояние на търговския обект до дома. Проучването показва, че потребителите почти единодушно са заявили, че не биха купували хляб от определено място, ако знаят, че той не е пресен, а полуготов и допечен преди изпращането му по щандовете на супер маркетите.

В момента в Гърция съществуват над 40 хиляди места за продажба на хляб, а работещите в сектора са над 150 хиляди души. Хлябът, който яде обикновеният грък, най-често излиза от ръцете на малки предприемачи. Те имат семейни фурни, много често наследствени и хората, работещи там са поели занаята от техните родители. GRReporter потърси експертното мнение на президента на Федерацията на производителите на хлебни продукти Михалис Мусияс, който разясни някои сиви зони на предстоящите нововъведения.

Първо и най-важно е да разберем, кой ще има най-голяма полза от премахването на ограниченията в площта на фурните в Гърция и пускането на процедурата „bake off” за крайната обработка на полуфабричния хляб. „Най-голяма полза от промяната на закона, по който действа пазарът днес, ще имат на първо място вносителите, а след това големите производители на полуфабрикати в сектора и супермаркетите. Замразените и полуготови хлябове имат трайност до 18 месеца и не е нужно да са местно производство. Могат да се внесат от България, Германия, Дания и дори Китай. Резултатът е, че крайният потребител не консумира пресен хляб, а полузамразен, който може да е бил замесен миналата година”.  

Мусияс добави, че след проучвания държавата е сложила някои рамки, в които производството и продажбата на хляб трябва да се осъществява. Тези регулации включват необходимостта хранителните продукти и съставки да се обработват и съхраняват в подходяща и безопасна среда, която да гарантира общественото здраве и сигурността на работещите в производството. Нуждата да се намалят квадратните метри за производството на хляб ще бъде от полза само на големите търговски вериги като супермаркетите, в които се продават полуфабричните хлябове. „В супермаркета всеки квадратен метър е пари, има определена стойност. Затова тези търговски обекти не искат да дадат на разположение 25 квадратни метра от площта си за специалните пещи, хладилници и други машини, които са нужни към момента за производството на хляб”, обясни президентът на Федерацията на производителите на хлебни продукти. Той заяви, че големите предприятия искат да намалят до минимум разходите около производството на хляб, но по този начин се компрометира неговото качество.

Ако законът за промяна на условията за пекарните и производството на хляб мине, собствениците на малките фурни са готови да отговорят с други средства. Те ще настояват държавата да наложи на производители и вносители да отбелязват на опаковката дали хлябът, който се продава, е пресен или полуфабрикат. Михалис Мусияс заяви, че този закон вече съществува, но не се прилага. „В края на краищата важното е потребителите да знаят какво консумират и сами да направят своя избор. До момента хората в страната си мислеха, че купуват пресен хляб от супермаркета, защото няма означения. Това трябва да се промени”.

В същото време не е за пренебрегване фактът, че в период на криза, когато Гърция се опитва да се върне към по-здравословно управление на местната икономика и да стимулира местното производство, правителството отваря вратите за по-голям внос на замразени тестени изделия. Действие, реципрочно на мотото, което в края на миналата година търговци и правителство отправиха към потребителите: „Купувайте произведеното в Гърция”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.