1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Екомаркировка се получава за два месеца

Екомаркировка се получава за два месеца

Схемата за екомаркировка е доброволна, но в ЕС самите потребители я изискват

 

Производители или доставчици на услуги, които искат да поставят екомаркировка върху стоките си, могат да кандидатстват пред Националната схема за екомаркиравка към министерството на околната среда. Знака се получама до два месеца от подаването на заявката, ако производителят фигурира в одобрената продуктова група.

Екоетикетът е въведен с регламент на Европейския съюз за екосъобразност още през 1992 г. Знакът се дава само за продукти и услуги, чието производство или изпълнение намаляват вредното въздействие върху околната среда. Досега европейската схема е въвела критерии за екомаркировка на 27 продуктови групи, от тях българските експерти са транспонирали критериите за 11 групи. След тях са обувките, текстилът, хотелски услуги, боите и лаковете, подовите настилки, хладилниците, лампите, прахосмукачки и др.

Схемата за екомаркировка е доброволна. В Европейския съюз тя се прилага масово, тъй като самите потребители я изискват. Така бизнесът доказва, че продуктите са произведени при условия, които съдействат за опазването на околната среда. Експерти пояснават, че ако българските стоки имат подобен знак, ще бъдат приемани по-лесно на европейските пазари, поясниха експерти.

Националната схема за екомаркировка действа от 2003 г., но сравнително малко компании са заявили желание да регистрират подобен знак. Самото издаване на документите струват между 150 и 200 лв., но ако фирмите имат одобрена сертификационна система за управление на околната среда, таксата за издаване е само 50 лв.

Проблемът за фирмите е да докажат, че спазват еконормите при производството или представянето на услугите. За да получи продуктът екомаркировка, фирмите задължително представят документи, доказващи съответствие с приетите критерии. За целта се проверява дали е постигнат баланс между ползите и вредите от производството, дали са спазени всичките изисквания за безопасност на продуктите и дали тяхната трайност е висока. Колкото продуктът има по-дълъг цикъл на употреба, толкова по-рядко ще се налага да бъде подменян. При оценката се прави индикативна таблица за отделните критерии.

Молбата за екомаркиравка се подава в екоминистерството заедно с набор документи, че продуктът е безопасен, не вреди на хората и не съдържа вредни вещества. Екомаркировка не се слага на лекарства, храните, напитките или токсичните химични вещества. Заявките се проверяват от комисия, която до един месец се произнася по искането за екоетикет. При одобрение маркировката ще важи до 3 години, а продуктът се вписва в регистъра на сертифицираните продукти, поясниха от ековедомството.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.