1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Експерти: Акцизната политика на Русия, свързана с алкохола, няма да проработи

Експерти: Акцизната политика на Русия, свързана с алкохола, няма да проработи

През 2010 г. акцизите за бира се увеличиха почти три пъти и по този начин цените на практика се изравняват с твърдия алкохол

Акцизната политика на Русия за повишаване на цените на алкохола с цел отказване на потребителя от твърдите напитки няма да проработи, смятат експертите от изследователския институт "Гайдар". Структурата на потребление в Русия е от т.нар. "северен тип" - преобладава твърдия алкохол, а виното и бирата се смятат за по-малко вредни.

През 2010 г. акцизите за бира се увеличиха почти три пъти и по този начин цените на практика се изравняват с твърдия алкохол. Според Иля Соколов от института "Гайдар" е изчезнал "ценовия сигнал за преминаване към слабо алкохолна продукция". Средната цена на бирата в Русия е съпоставима със средната в Европа, но процента на акциза в цената е по-малък, пише "Дневник".

В същото време стана ясно, че руските училища ще могат да изключват ученици за пиянство.Това се предвижда според новия проект за "Утвърждаване на порядъка на привличане на учащите се към дисциплинарна отговорност", публикуван на страницата на руското министерство на образованието.

Съществуват и редица ограничения, като например това, че дори и най-явния правонарушител не може да бъде изключен от училище, ако е по-малък от 15 години. Повод за изключване може да бъде грубо дисциплинарно нарушение като идване в час в състояние на алкохолно, наркотично или токсично опиянение, неизпълняване на учебния план и аморално поведение. Ученици ще могат да бъдат изключвани и ако "оказват негативно влияние" на останалите деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.