1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Експортните такси в Русия намаляват износа на пшеница

Експортните такси в Русия намаляват износа на пшеница

Москва планира да издигне още митнически бариери, за да защити потребителите

Само 63% от възможното количество пшеница е изнесла Русия през второто полугодие на 2015-та. Причината са експортните такси, смятат международни наблюдатели.

Изострената икономическа ситуация в Русия в резултат на все по-обезценената рубла, ниските цени на петрола и международните санкции, води до драстично поскъпване на хранителните продукти. Затова правителството се стреми да запази голяма част от произведената в страната пшеница за вътрешния пазар, като въвежда износни мита. Така за експорт остават все по-малки количества, което може да доведе до поскъпване на международните борси. По думите на земеделския министър, Москва в близко бъдеще ще издигне още митнически бариери, за да защити потребителите.

Според експерти, през второто полугодие на 2016-та износът на пшеница от Русия ще се свие още. Дали това обаче наистина ще доведе до поскъпване, още не е ясно, тъй като световното търсене не е толкова голямо. Русия е поела задължението да изнесе още 8 милиона тона до края на юни. Това са 35% от общия експорт на пшеница за стопанския сезон 2015/16.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.