1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Енергоспестяващите крушки може да се окажат вредни

Енергоспестяващите крушки може да се окажат вредни

Лабораторни изследвания, проведени в Северна Германия са установили, че те изпускат при работа фенол и други вредни газове

В Германия нарастват страховете за здравето на хората, след като разследване на обществената телевизия показа, че икономичните електрически крушки могат да се окажат много вредни. Според разпоредбите на Европейския съюз до 2016 г. те трябва да заменят напълно досегашните електрически крушки.

В Германия досегашните обикновени електрически крушки от 75 и 100 вата вече са извадени от употреба и на тяхно място по магазините се предлагат само енергоспестяващи крушки от новия тип. Лабораторни изследвания, проведени в Северна Германия, обаче, са установили, че тези компактни луминисцентни крушки изпускат при работа фенол и други вредни газове, които според експертите са в състояние да замърсят въздуха в помещенията, където светят и в крайна сметка да се окажат вредни за здравето, тъй като вдишването на фенол е канцерогенно.

Досега се смяташе, че икономичните електрически крушки от ново поколение са напълно безвредни, макар че при счупването им се отделя живак. Сега се оказва, че докато светят излъчват и канцерогенен фенол. Публикуваните резултати предизвикват сериозно безпокойство сред германските потребители, тъй като на пазара предлаганите електрически крушки с по-голяма мощност са изключително от новото поколение.

Обществената телевизия NDR продължава разследването и обществеността очаква да бъде точно информирана дали наистина канцерогенния фенол е в такива безвредни, минимални количества, както твърдят производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.