1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС разреши безмитен внос от Молдова на седем продукта

ЕС разреши безмитен внос от Молдова на седем продукта

Новото правило ще важи за една година

Молдова получи зелена светлина да увеличи двойно безмитните си доставки за Европейския съюз на седем нови аграрни продукти. Това са домати, чесън, трапезно грозде, ябълки, череши, сини сливи и гроздов сок. Новото правило ще важи за една година.
 
Одобрените от Аграрния съвет промени ще дадат на Молдова възможност да преодолее трудностите, предизвикани от войната в Украйна и в същото време представляват крачка напред за задълбочаването на търговските връзки с Европейския съюз. През юни страната, заедно със съседна Украйна, получи статут на кандидат членка на Съюза.
 
Преди руската инвазия в Украйна молдовският износ силно зависеше от украинската инфраструктура. Други държави, през които минаваше експортът на аграрни продукти и храни, бяха Русия и Беларус. Сега временните мерки за либерализация на търговията ще пренасочат стоковите потоци към западна Европа.
 
Към днешна дата Молдова има статут на асоциирана към Съюза държава, който включва и до голяма степен безмитна търговия. Досега страната доставяше в ЕС предимно зърнени култури и заготовки, сеитбени материали, плодове, зеленчуци, вино и растителни масла. Новият регламент гарантира, че най-важните продукти – изброените седем – ще имат свободен достъп до вътрешния пазар.
 
Въпреки облекченията, молдовските овощари са притеснени, че европейските потребители няма да купуват техните плодове, тъй като в по-голямата си част предпочитат местното производство. Особено предизвикателство за тях представлява пазарът за ябълки, който и без това е пренаситен с количества от Полша, Италия и други големи производители в Съюза.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.