1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС със силен старт на годината при храните и агропродуктите

ЕС със силен старт на годината при храните и агропродуктите

Първите три дестинации за експорт отново са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай

През януари търговският излишък на Европейския съюз в областта на хранително-вкусовата промишленост достигна 5 милиарда евро. Това е увеличение с 27% спрямо миналата година. Износът е на стойност 18,4 милиарда евро, а вносът възлиза на 13,4 милиарда, се казва в поредния месечен доклад, публикуван от Европейската комисия.
 
В сравнение с първия месец на миналата година стойността на износа се е увеличила с 2 %. Първите три дестинации за експорт отново са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. На Великобритания се падат 23 на сто. Износът за САЩ отбеляза увеличение със 179 милиона, докато експортът за Китай е намалял със 141 милиона.
Стойността на износа на маслини и маслиново масло се е увеличила със 146%, а смесените хранителни продукти и съставки отбелязаха ръст от една десета. Обемът на износа на захар и изоглюкоза също се е увеличил със 152 на сто, докато експортът на растително масло е намалял с 43 процента. При млечните продукти има спад от 7 на сто. Въпреки тези промени, млечните продукти остават втората най-изнасяна категория продукти.
 
За отчетния период стойността на вноса е нараснала с 10% спрямо предходния месец, но остава с 5 на сто под равнището от януари 2023 година поради намалените цени за всички категории продукти.
Бразилия продължава да бъде най-големият източник, като на нея се пада една десета от общия внос, с малко увеличение от 23 милиона евро. Следва Украйна, която също държи дял от 10%. Третата позиция е за Обединеното кралство.
С 34% или 472 милиона евро е намалял импортът на зърнени култури, а при вноса на маслини и маслиново масло има увеличение с 80 милиона или  168 на сто. Вносът на какаови продукти също се е увеличил, докато маслодайните семена, протеиновите култури и растителните масла са намалели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.