1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Euro Grain Exchange 2024 събра представители на агроиндустрията от 32 държави, за да адресират ключовите предизвикателства пред бизнеса в региона на ЦИЕ, Балканите, Дунав и Черно море

Euro Grain Exchange 2024 събра представители на агроиндустрията от 32 държави, за да адресират ключовите предизвикателства пред бизнеса в региона на ЦИЕ, Балканите, Дунав и Черно море

Участниците в най-голямата европейска пролетна зърнена борса се възползваха от впечатляващата програма

Букурещ, Румъния. Второто издание на EuroGrainExchange, състояло се на 10-11 април в Радисън Блу хотел, Букурещ събра над 530 делегати от 332 компании и 32 страни, предоставяйки изключителни възможности за търговци, фермери, преработватели, финансисти и всички други, заети в този ключов за глобалната икономика сектор, с което събитието отново доказа водещата си роля в зърнобизнеса  на Балканите, Черно Море и ЦИЕ.

Видео акценти от събитието: 

Участниците в най-голямата европейска пролетна зърнена борса се възползваха от впечатляващата програма, с 5 дискусионни панела с участието на 27 първокласни лектори. В 3 допълнителни ексклузивни дейности, част от Паралелната програма на събитието, делегатите научиха за правните аспекти на бизнеса, обогатиха знанията си за управлението на ценовия риск и посетиха пристанище Констанца - европейският зърнен хъб. В допълнение, 20 компании от най-различни звена на веригата на доставки изложиха своите иновативни решения и продукти пред посетителите.

Уникалното съчетание от теми в програмата предостави изчерпателна представа за състоянието на зърнената индустрия, като наблегна на продоволствената сигурност, пренасочването на зърнените потоци, рентабилността през следващите години, регулациите, както и ключовата роля на логистичните центрове като пристанище Констанца. Участниците придобиха безценни знания и иновативни идеи за търговията със зърно, подчертавайки ролята на събитието като платформа за сътрудничество, усъвършенстване и развитие.

За нас е привилегия да работим усилено и предоставим платформа за устойчив обмен на знания и стратегически прозрения, насърчаващи успеха на зърнената индустрия.“ каза Петър Димитров, организатор на събитието.

Впечатляващ старт на дискусиите даде първият панел на тема Централна и Източна Европа, Балканите и Черно море - разрушаване на мостове или възможност за изграждане на сътрудничества. Участниците - топ експерти от шест европейски държави – Сърбия, България, Германия, Румъния, Украйна и Унгария, обсъдиха връщането към нормалността в търговия със зърно в региона и повторното свързване на дунавските страни към Констанца, докато Украйна пренасочва транспорта към големите морски пристанища. Бяха обсъдени предизвикателствата и възможностите като възстановяване на бизнеса с коустъри и новите пазари на пшеница в Западна Африка.

Ролята на Балканите и Черно Море за световната продоволствена сигурност нараства през последните години. Дунавският регион възвръща своята важност и се свързва отново към международните зърнени пазари“ – изтъкна Петър Димитров, Основател и старши брокер в Agricore България.

 

Програмата продължи с един от най-важните дискусионни панели на тема Фундаменти на икономиката или гледане в кристалната топка. Панелът подчерта значението на Черноморския регион като определящ фактор на цените, глобалните тенденции и преформатиране на потоците, както и макро заплахите, свързани с икономика, валути, фондове и крипто валути. Водещите анализатори Ирина Озип от АПК Информ, Украйна и д-р Рори Деверел от Фрайърс репортс/Блек Сило, Ирландия, заедно с модератора на панела, Петър Димитров, анализираха фундаменталните фактори и очертаха рамката за бъдещото развитие на индустрията. Те се обединиха около важността да избираме правилно източниците си на информация, особено сега, когато сме във военна икономика и година на избори.

Визионерите в маслодайния сектор откриха втория ден на събитието с дискусия на тема Маслодайни култури, масла и шротове на ръба на свръхпредлагане и свръхрегулации. Андрей Соломон от Експур, Румъния модерира дискусията, като наблегна на регулациите на ЕС и емисиите на парникови газове и подчерта стъпките са плавен преход към устойчивост. Бъдещите тенденции в производството на масла и мазнини за храна и гориво с акцент върху пазарите в Испания, Турция, Пошла и Хърватия също бяха обсъдени в детайли.

Преход от маслодайни култури към зърно направи Тодор Стойков от БАТЗФ, който модерира следващия панел озаглавен Търсенето, което спаси сезона: Северна Африка, Турция, Италия и Гърция. Лекторите изложиха предизвикателствата пред Северно Африканските купувачи, нагласите в Гърция и Италия, както и новите пазари за черноморското зърно в Азия. Беше акцентирано и върху налагането на мита върху руския внос в ЕС като възможност за местните фермери.

В последния дискусионен панел на 11 април озаглавен Предизвикателства и волатилност във веригата на доставки - навла, торове, сървей, правни аспекти, бе обсъдена веригата на доставки и нейното значение за доходността в следващите пет години. Макар да имаше някои противоположни гледни точки, панелистите се съгласиха, че 2024 ще е година на намаляващи маржове за всички участници във веригата на доставки - от полето до рафтовете, и трябва заедно да се намерят решения за плавен преход към устойчивост в сектора.

Всички дискусионни панели поднесоха изключителна възможност да се задълбочим във възможностите на нашата индустрия да устои на тези бурни пазарни реалности“ каза Петър Димитров, Основател и старши брокер в Agricore. „Благодарни сме на нашите  панелисти, спонсори, изложители, партньори и посетители за тяхната активна ангажираност и ценен принос, които допринесоха за успеха на събитието.

Второто издание на Euro Grain Exchange 2024 приключи с ентусиазирана обратна връзка и положителни отзиви от всички участници и успешно постигна своите цели за споделяне на знания, обмен на визии и иновативни идеи за бъдещето на зърнения бизнес. Очакваме с нетърпение да чуем за новите успехи за вашия бизнес, вдъхновени от споделените прозрения, практически решения и партньорства.

За повече информация, снимки и каталог от събитието, посетете официалния уебсайт на събитието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.