1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз премахва митата и квотите за наши аграрни стоки

Европейският съюз премахва митата и квотите за наши аграрни стоки

100% сме изпълнили квотите за внос в ЕС на шоколад, консервирани пиперки, ечемик, замразен грах и слънчогледово олио

 

От  началото на 2005 г. влизат в сила новите договорености с ЕС в търговията със селскостопански стоки, съобщиха от Министерството на икономиката. Те разширяват кръга от български продукти, които ще се внасят в ЕС безмитно и в неограничени количества. Увеличават се и количествата по квотите с нулеви мита.

ЕС премахва митата за неограничени количества  картофи, сладки пиперки, краставици, тиквички, замразени и консервирани зеленчуци, плодове, слънчогледово олио, конфитюри, храни за животни, тютюн. Нулеви мита ще има и за някои живи животни и птици за разплод, зърнени продукти, животински и растителни мазнини и масла, плодови пюрета и сокове, оцет. Българската страна пък либерализира вноса от ЕС на птици за разплод, някои консервирани зеленчуци, зърнени продукти, консервирани плодове и сокове, фуражи.

ЕС увеличава размера на квотите за меса от едър рогат добитък, свинско и пилешко месо и продукти,  кисели млека, сирене, яйца, пресни домати, пшеница. Увеличени са и квотите за пенливи и бутилирани вина. Предоставени са нови квоти с нулеви мита за готови храни и колбаси, мляко на прах и ориз. ЕС премахва минималните вносни цени за меките червени плодове. Новите договорености включват допълнително намаление на входните цени за краставици.

България напълно е усвоила през тази година квотите за внос в ЕС на шоколад, сладкарски изделия, масло, ечемик, консервирани сладки пиперки, замразен грах и слънчогледово масло, съобщиха от Министерството на икономиката. Над 90% е изпълнението на квотите за консервирано месо и пресни череши. Тенденция е през последните четири години да има почти пълно изпълнение на тези стоки.

Българските производители продължават да не се възползват от преференциалния внос в ЕС на макаронени изделия, кафе, мая, сладолед, минерална вода, птичи яйца, тиквички, картофи, круши, ябълки, праскови, ягоди и ягодов конфитюр и консервирани кайсии. Причините за това са нетарифните бариери, които прилага ЕС, като лицензирането на вноса, качествените стандарти и санитарните и ветеринарните изисквания, както и минимални вносни цени и входни цени за пресните плодове и зеленчуци./в-к Пари

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.