1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евтина царевица от новата реколта

Евтина царевица от новата реколта

Цените на слъночогледа са стабилни

 

За първи път на Пловдивската стокова борса се появи предлагане на царевица от новата реколта. По-голямата част от фуражната култура е прибрана от полето, а влажността й е приведена в рамките на стандартните за съхранение показатели. Продавачите са предложили цена от 125 лева за тон без ДДС – същата цена отпреди една година.

Според експертите ценовата стабилност на царевичното зърно означава относително консолидиране на нуждите от фураж, засетите площи и добивите от декар. Очаква се до края на годината да бъдат регистрирани стабилни котировки "купува", въпреки, че купувачите засега не са заявили търсене на борсата. Предположенията са, че част от потребителите на фуража вече са си набавили от нужното им количество зърно директно от производителите, а някои дори са платили на зелено, предвид затрудненото финансово състояние на производителите и сега е времето производителите да се издължават.

При търговията със зърно се наблюдава и сериозно предлагане на хлебна пшеница при цени от 178-180 лева за тон без ДДС, въпреки че значителни количества са изтъргувани досега на цени от 162 лева за тон без ДДС.

Маслодайният слънчоглед държи твърди борсови котировки при предлагането от 400 лева за тон без ДДС, докато търсенето твърдо стои на 380 лева за тон без данък. Това ще държи цената на олиото стабилна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.