1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Французи налитат на нашия кашкавал

Французи налитат на нашия кашкавал

С вино, розова вода и мед се представихме на панаира "Зелена седмица" в Берлин

 

Както швейцарският шоколад е № 1 в света, така е и българското сирене. Това обявиха руснаци и германци, след като опитаха от родните млечни продукти на изложението "Зелена седмица" в Берлин. Едноседмичният международен панаир на храните започна на 20 януари и продължава до сряда. Българският щанд е един от най-посещаваните. На него са изложени сирене, кашкавал, мед, розова вода, колбаси и вино. На тазгодишното изложение руснаците полудяха по родното сирене. Кило краве се харчеше по 7 евро, но германци и руснаци купуваха поне по 5 буци. Толкова струва и българският кашкавал, който беше оценен високо дори от французите. Срещу 5 евро посетителите на изложението отнасят мускал с розова вода или бурканче мед. Под звуците на родопските гайди пък се дегустират вина и колбаси. "Германците познават вкуса на българското вино. Но заради лошото качество в последните години се продава изключително евтино и стои на последните стелажи в магазините". Това подчерта при откриването на щанда ни земеделският министър Мехмед Дикме.

Разнообразие от култури, храни и раси изпълва германската столица в седмицата на храните. В CCI центърът, където се провежда изложението, се носят ароматите от традиционните гозби на страни от целия свят. Тук могат да се опитат австралийска, бразилска, индонезийска, китайска, индийска и още много екзотични кухни. Най-голяма навалица има пред австралийския щанд, където предлагат крокодилски стек за 10 евро. От държавата континент впечатляват още с гулаш от кенгуру за 9 евро, пържола от костенурка по 8 евро. Бразилците пък пренасят гостите на плажовете на Копа Кабана с коктейли и карнавална музика. За любителите на шоколада и сладкишите е отделено цяло хале. В него могат да се купят и опитат трюфели, швейцарски шоколад, италиански сладолед. Ирландците са представени на щандове в две палати. В едната сервират истинско дъблинско кафе за 4 евро. В другата пък е настанен ирландски пъб. Там бирата "Гинес" струва 4,50 евро. Ако си върнете чашата на бара, ще ви дадат 1 евро, но може и да я запазите като сувенир.
Израелците пък правят други промоции. Освен обичайните храни на ортодоксалните евреи на място се приготвят и така наречените непозволени гозби. Порциите са от 4,45 до 9,80 евро. Ако си отсервирате приборите, след като се нахраните обаче, ще ви върнат половината сума от сметката. Противно на очакванията, на египетския щанд няма да срещнете Клеопатра или бедуини. Там ще ви поднесат плодов чай или топла напитка от ароматни треви.
Освен храни на изложението могат да се намерят и сувенири от различни страни. Перуанците излагат плетени шапки от цветни прежди и кожени бижута. Тунизийците пък привличат с ориенталски аромати, от които мускалчето струва 5-15 евро. На техния щанд можете да се сдобиете дори с корал за 5 евро./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.