Хлябът в България е ориентиран единствено към сегмента „цена”
Националната агенция за приходите трябва да следи за сивата икономика в хлебопроизводството. Това каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов, цитиран от Агенция "Фокус".
Според него към момента все още липсват конкретни действия на управляващите по повод на заявката, че ще се борят с високата сива икономика в сектора. По думите на Попов проверките на агенцията по храните в хлебопроизводствените предприятия няма да решат този проблем - има нужда от проверки по цялата верига зърно – брашно – хляб.
Другото слабо място според Попов е магазинната мрежа – там има много „дупки, от които могат да се получи сива икономика – възможности за нефактуриране, за игра с ДДС и други”. Цялата верига трябва да се хване. "Не може да направиш проверки на хлебопроизводителите и да кажеш, че ще извадиш бранша на светло", посочи още Георги Попов. Най-големите сделки за източване на ДДС са свързани именно с пшеницата.
Както и друг път хлебопроизводителите са посочвали, че никой няма интерес да се справи със сивата икономика, тъй като цената на хляба ще скочи. В момента в действителност българите ядат най-евтиния хляб в цяла Европа именно поради тази причина, обясни председателят на асоциацията. Освен това хлябът в България е ориентиран единствено към сегмента „цена”. Надпреварата е кой ще продаде най-евтин хляб, но не и най-качествен.
Хлябът по утвърдения стандарт „България” става по-хубав, когато се прави от вносна пшеница, коментира още Георги Попов във връзка с изказванията на директора на агенция по храните Йордан Войнов, че няма достатъчно качествено брашно у нас и за производството на „България” и ще се наложи да се ползва чуждо.
"Стандартът затова е стандарт, защото има точни показатели на суровините, които трябва да се влагат в него. А у нас такива има твърде малко. В стандарта „България” не е посочено, че суровините трябва да се доставят от България", коментира Попов. По думите му в това няма нищо притеснително.
В момента агенцията по храните е разрешила на десет фирми да произвеждат хляба „България” – три от София, две от Велико Търново, две от Пазарджик и по една в Сливен и Добрич.