1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Георги Прохаски: Анализи на цените на храните трябва да се правят от специалисти

Георги Прохаски: Анализи на цените на храните трябва да се правят от специалисти

Снимка:

Ако вече има някаква монополизация или картелиране на пазара, Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси

Анализи на цените на храните трябва да се правят от специализирани изследователски центрове, консултантски компании, каза Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, цитиран от Агенция „Фокус”.

Ако това е междуведомствена работна група, която ще следи нещата, без да се влагат допълнителни нови ресурси и хора, възможно е като временна стъпка да има някакви положителни страни. От моя опит знам, че междуведомствените групи сами не вършат кой знае каква работа. Те могат на базата на един професионален анализ да вземат някакво отношение, но самите те да извършват такъв анализ ми се струва съмнително, че имат капацитет да направят, каза той. Според Прохаски – държавата, Министерството на земеделието и храните биха могли да възлагат да се правят такива анализи.

Органи, създавани с тази цел в миналото, не са изпълнявали ролята си, тъй като са нямали  устойчивост. Те не са в истинския смисъл на думата експертни. Обикновено са държавни чиновници, които не винаги имат възможността да извършват анализи, нито пък имат правомощия на базата на анализите да вземат някакви мерки, защото междуведомствените групи са нещо временно. Такива анализи трябва да се възлагат на професионални центрове и съществуващите органи с правомощия да вземат решения в рамките на възможното, защото сме пазарна икономика.

Ако вече има някаква монополизация или картелиране на пазара, Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси, допълни Прохаски.

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обсъди с икономисти създаването на експертна група за наблюдение на цените на храните.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.