1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германия купува по 200 кг наш гюл

Германия купува по 200 кг наш гюл

За последните три години България е постигнала 80 процента ръст в създаването на трайни розови насаждения

 

Розовото масло е най-търсеният български продукт за нуждите на фармацевтичната и парфюмерийна промишленост, като само Германия изкупува по 200 кг  годишно. Това съобщи директорът на Института по розата и етерично-маслените култури Недко Недков . На тазгодишното изложение Международното изложение за селското стопанство, храни и градинарство "Зелена седмица" в Берлин от 20 до 30 януари, страната ни ще представи цялата гама от свои продукти, сред които розово масло, розова вода, етерични и масажни масла от мащерка, мента, копър и лавандула, както и розов ликьор, конфитюр.
По време на миналогодишното изложение "Зелена седмица" тогавашният заместник-министър на земеделието и горите Меглена Плугчиева, сега посланик в Германия, информира, че Германия е подготвила проект на стойност около 3 милиона евро за петгодишен период за изкупуване на българското розово масло. Заявеният от страна на Германия интерес беше за 1 500 килограма розово масло.

За последните три години България е постигнала 80 процента ръст в създаването на трайни розови насаждения. Розовите масиви са на площ от 27 000 дка в момента, като за сравнение през 2001 г. те бяха 15 000 дка, по данни на земеделското министерство. Според министър Мехмед Дикме с производството от 1000 кг розово масло годишно страната ни отбелязва своеобразен рекорд от години насам и вече заема 30 процента от общото производство на розово масло в света, като прогнозата е, че през 2005 год. ще достигнем 50 процента от него. От Института по розата уточниха, че голяма част от розовите градини са млади, тъй като кредитирането е от скоро, и не са стигнали до обичайната розопродуктивност./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.