1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германия внася максимално количество пшеница

Германия внася максимално количество пшеница

Обемът на вноса на пшеница може да бъде между 500 000-1 500 000 тона

Германия може да внесе 1 млн. тона пшеница за текущата година, тъй като дъждовете окончателно зачертаха очакванията за добра реколта, пише agrosaveti.com. Обемът на внесените зърнени култури ще бъде най-голям за последното десетилетие. Според ръководителя на асоциацията на мелничарите в Германия VDM, висок процент от внесената пшеница ще постъпи от френския пазар, но е възможно и доставчиците от САЩ да получат голям шанс да намерят своя ниша на един от най-старите пазари на зърно в Европа.

До тази година Германия заема второ място сред европейските страни по производството и износ на пшеница, а сега за първи път от много години страната не може сама да си осигури зърно.

Според американските търговци, немска мелничарска фирма наскоро е внесла 20 хиляди тона пролетна пшеница, произведена в САЩ. Това е първия случай на покупка на американска пшеница от 2007 г. насам, и най-голямото еднократно закупуване на американска пшеница в Германия.

Мелничарската асоциация твърди, че Германия не е в състояние да се обезпечи с висококачествена пшеница за производство на брашно. Според различни оценки на независими експерти, обемът на вноса на пшеница в Германия може да бъде между 500 000-1 500 000 тона.

В момента, прибирането на реколтата от пшеница е приключило на 90%, а останалите 10% от реколтата може да останат на полетата поради дъждовете, които пречат на земеделските производители да се върнат към работата на полето. Според оценка на Националната асоциация на земеделските производители, обемът на производство на зимна пшеница в Германия ще бъде 22,7 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.