1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Градински домати ще има още месец

Градински домати ще има още месец

 

Градински домати тази година ще има по пазарите поне до средата на ноември, съобщи председателят на Съюза на градинарите Ради Радев.
Причината е, че след високите цени на зеленчука през лятото много стопани са засели късни сортове, които в момента дават реколта.

Обикновено с падането на цените на зеленчука през август фермерите спират грижите за късните сортове или не засаждат такива. Така пресният продукт по пазарите изчезва още в началото на октомври. Тази година обаче много стопани усетиха, че се появява луфт на пазара, изкорениха болните насаждения, купиха семена и засадиха късни сортове, обясни Радев.

В момента пресните домати по столичните пазари се продават на цени от 80 ст. до 1,50 лв. за килограм. Според фермерите тази година се наблюдава и аномалия в цените ­ през октомври те са по-ниски отколкото в активния сезон на зеленчука към края на юли и началото на август. Поевтиняването започна в края на септември, след като през месеца доматите отново поскъпнаха до над 2 лв. Тогава от борсите обясниха, че поскъпването е спекулативно и високите цени няма да се задържат дълго./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.