1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебната пшеница е много, но се очаква зърнена криза

Хлебната пшеница е много, но се очаква зърнена криза

Зам.-министър Бъчварова каза, че се очаква хлебната пшеница да поскъпне през ноември и декември

 

Най-важното сега е да се засеят есенниците, бяха единодушни вчера зърнопроизводителите от областта на срещата си във Велико Търново със зам.-министърката на земеделието и горите Светла Бъчварова. Заради дъждовете машините не могат да влязат в блоковете. Земеделските производители не разполагат с достатъчно средства, за да работят спокойно. При изкупна цена на пшеницата 10­-12 ст./кг и себестойност 14-­15 ст. не може да се говори за никаква печалба. Горивата, семената, торовете, препаратите поскъпнаха, а от септември няма пазар за зърното и неговата цена се срина.

Проблеми има и с ДФ "Земеделие". Тази година кредитите, които фондът отпуска, са по-малко от субсидиите и зърнопроизводителите се въздържат да кандидатстват за помощи. Затрудненията с изкупуването на пшеницата не могат да се решат и с попълването на Държавния резерв със 120 хил. т. Количествата не са много, а и печалбата отива при прекупвачите.

В крайна сметка ще се наложи пшеницата да се продаде на безценица, защото зърнопроизводителите имат нужда от пари, за да изплатят задълженията си. В страната има достатъчно зърно, а може да ни сполети жестока зърнена криза, защото сеитбата на пшеница е под въпрос, предупреждават председателите на земеделски кооперации.

Зам.-министър Бъчварова каза, че се очаква хлебната пшеница да поскъпне през ноември и декември. Започва и износ, което също ще повиши цените. От януари 2006 г. е предвидена интервенция на пазара, каквато не е имало от 15 г. За изкупуването на хлебното зърно държавата ще отпусне 35 млн. лв. Замисля се неусвоените ресурси на ДФ "Земеделие" да се преразпределят, да се облекчат земеделските производители при кандидатстване за средства./В. "Янтра днес"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.