Повишението е с около 5 стотинки за 700 грама бял хляб
Председателят на браншовата организация на хлебопроизводителите в Кюстендил Милен Николов заяви, че повишението е с около 5 стотинки за 700 грама бял хляб, като цените от производител достигат до 90 стотинки за най-масовото производство,съобщи радио "Фокус".
От своя страна, търговците слагат увеличение средно по 10 до 20 % от доставната цена. Първото увеличение на хляба е с 10 стотинки.
Основната причина за поскъпването е по-високата цена на брашното, което се предлага от мелниците в страната. Николов посочи, че цената на килограм бяло брашно от 40 ст. вече е скочила от 65 до 67-68 стотинки. „Това увеличение няма да компенсира доста по-високата цена на брашното, която се вдига спекулативно, при условие, че цената на зърното е 25-30 стотинки, но е някакъв опит да се справим със ситуацията”, изтъкна Николов. Той посочи, че на този етап няма увеличение в цените на закуските в областния център.
Повечето производители не се решават да вдигнат цената, въпреки че в повечето случаи работят с минимална печалба, опасявайки се, че и без това поотънелият джоб на българина ще го откаже от иначе традиционните тестени изделия.