1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът заковава 1,30 лв. за кило

Хлябът заковава 1,30 лв. за кило

Фирми договорили внос на още 10 хил. тона брашно

 

Цената на хляба ще се задържи на 1,20-1,30 лв. за килограм. Това обяви Георги Бекяров, председател на асоциация "Хляб за България". Въпреки вноса на по-евтино брашно от Турция и Гърция цената на насъщния няма да падне, защото това е реалната стойност, коментира той. В Турция цените на брашното са като у нас, а там килограм хляб струва 2 лв., каза Бекяров. Но според него у нас такива цени скоро не може да се достигнат.

Родни фирми са договорили внос на още 10 хил. тона брашно, което ще стабилизира пазара. Това обяви Емил Сандев, търговски директор на Джи Ви Ел. Фирмата вече е внесла брашно от Турция. В момента на Софийската стокова борса суровината се предлага за 600 лв. с ДДС. Качеството е добро, суровината е годна за хляб и има всички разрешителни от санитарните органи, каза Бекяров. Той нарече егоистични исканията на мелничарите да бъде спрян безмитният внос на брашно. Мярката бе въведена от 1 януари, за да се стабилизира хлебният пазар. У нас родното брашно достигна 700 лв. за тон, а сега се продава за около 640 лв. за тон.

Брашното влиза на митницата в Свиленград на 400 лв. за тон, но като са включат ДДС, транспортни и складови разходи, цената става 590-600 лв. Да се създаде хлебен борд, който да решава проблемите в сектора, поискаха производителите. Според тях в него освен браншовите организации, министерствата на земеделието и икономиката трябва да влизат и ХЕИ, ДВСК и комисията по търговия./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.