1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Храните и напитките са поскъпнали през декември, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Храните и напитките са поскъпнали през декември, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Рекордьор в поскъпването е свинското месо

 

Цените на едро на основни храни и напитки са се повишили през декември в сравнение с ноември 2004 г., сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Този извод е направен след съпоставяне на цените от около 30 стокови тържища в страната.

Рекордьор в поскъпването е свинското месо от бут, чиято цена се е повишила с 1.07 лева до 7.42 лева средно за килограм. Телешкото месо е поскъпнало с 48 стотинки и е струвало 5.37 лева средно за кг.

Най-скъпо е било свинското месо в Добрич - 7.60 лева за кг, а най-евтино - в Бургас - 6.20 лева за кг. Цената на телешкото месо е била най-ниска в Пловдив - 3 лева за кг, а най-висока - във Велико Търново - 5.10 лева за кг.

При млечните продукти през декември на едро кравето сирене е поскъпнало с пет стотинки и е струвало средно 3.22 лева за кг. Средната цена на кашкавал "Витоша" се е повишила с 22 стотинки до 6.30 лева за кг.

Яйцата и замразеното пиле са запазили цените си. Мандарините са поевтинели с 14 стотинки до 1.43 лева за кг. На по-ниска цена са се продавали и портокалите - по 1.21 лева за килограм, което е с 32 стотинки по-малко, в сравнение с ноември, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През декември по-скъпо с 9 стотинки се е продавало обикновеното червено вино в бутилка от 0.7 л и е струвало 1.50 лева. С 14 стотинки по-висока - 2.20 лева, е била цената на обикновената гроздова ракия в бутилка от 0.7 л./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.