1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И олиото "Калиакра" ще се произвежда навън

И олиото "Калиакра" ще се произвежда навън

 

В рамките на два месеца втори голям чужд инвеститор съобщи, че ще спре производството си в Добрич и ще го изнесе извън България. Базираната в САЩ "Бунге" (Bunge) потвърди в понеделник информацията, че ще затвори фабриката си за олио "Калиакра" и обмисля да я премести в Унгария или Украйна. В края на март холандско-британската компания "Юниливър" обяви, че спира производството на маргарин "Калиакра" и го мести в Румъния. Двете корпоративни решения са част от започналата в началото на годината тенденция за отлив на чужди инвестиции, предизвикани от стремежа на международните компании да окрупняват производствените си звена. Основният мотив е желанието за намаляване на разходите.

"Бунге" ще запази у нас само складовете си за зърно, каза в понеделник секретарят на синдикатите в завода Мирослав Василев, цитирайки изпълнителния директор Цветан Илиев.

"Калиакра" е основен производител на олио и държи над 10 на сто от пазара. Годишно фабриката преработва 100 хил. тона слънчогледово семе. Мажоритарен собственик от декември 2002 г. е "Бунге", след като погълна предишния собственик "Сереол".

Информацията за закриване на фабриката идва в момент, в който цената на нерафинираното олио и на крайния продукт стабилно расте. Причината е в засиления износ за западните пазари, където суровината се използва за биодизел. Закриването на рафинерията в Добрич няма да създаде вакуум на пазара, защото останалите производители имат необходимия капацитет да попълнят потребностите от олио, обясни вчера председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. Според него проблемите в отрасъла са свързани не толкова с оттеглянето на инвеститорите, колкото с липсата на суровина и износа. Ако тази тенденция се запази, до месец ще се налага да внасяме олио, обясни още Видев. Българските заводи са обвързани с дългосрочни експортни договори с компании от Македония, Косово и Албания.

Освен двата случая за изтегляне на инвеститори от Добрич има и други компании, които останаха на българския пазар предимно с търговска дейност. Германското дружество за мляко "Мегле" спря да произвежда продукцията си в България и се върна на пазара с внос от Словакия, Хърватия и Германия. След като станаха собственост на полската хранителна компания "Маспекс", по-голямата част от асортимента на соковете "Куинс" започна да се произвежда в Румъния. Във фабриката в Ловеч останаха соковете в стъкло.

Всеки един от тези казуси трябва да се разглежда като индивидуално корпоративно решение, а не като макроикономическа тенденция, коментира вчера макроикономистът Георги Ганев. От една страна, това е в резултат на намерението на чуждите компании да подобрят ефективността си след вдигането на границите, коментира той. Естествено решение е един производител да предпочете Румъния пред България заради големината на пазара, каза още Ганев. За да задържи инвеститори, България трябва да предлага необходимите условия за това - облекчени регулаторни режими, прозрачност, стабилно правораздаване и др. Оттеглянето на крупен инвеститор като "Бунге" безспорно е тревожен сигнал и не дава добра характеристика за бизнес средата, коментира зам.-министърът на икономиката Нина Радева. Не съм запозната с мотива, възможно е оттеглянето да е част от фирмената им стратегия, каза още тя. При всички положения ние трябва да анализираме ситуацията./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.