1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И през 2008 г. Румъния няма да изнася свинско в ЕС

И през 2008 г. Румъния няма да изнася свинско в ЕС

 

Румъния се отказа от възможността догодина да изнася произведено в страната свинско месо. Това произтича от решението на земеделския министър Траян Ремеш да се продължи и през 2008г. с ваксинирането на свинете срещу чума. По изискванията на ЕС, докато това продължава, производителите нямат право да изнасят стоката си на единния пазар. Същата санкция в момента е в сила и за България.

Според агенция "Ромпрес" Ремеш е казал, че въпреки неудобствата, които това ще създаде на бизнеса, няма друг избор освен да продължи четиригодишната програма за ваксиниране срещу чума по свинете и през 2008г. Това е единственият начин да ликвидираме това заболяване в румънските свинеферми, допълнил министърът. Той уточнил, че в Румъния в момента има три огнища на болестта.

"Миналата година решихме да удължим с 12 месеца програмата в свинефермите и по домакинствата. Новото решение ще бъде взето през ноември, когато изтича този едногодишен срок", каза Ремеш. На 1 септември експертите в Брюксел ще бъдат уведомени за това намерение. Той припомни, че евроизискването е износа да започне едва 6 месеца след като е било опотушено и последното огнище на болестта.

Одобрената през 2006г. програма за борба с чумата по свинете е с продължителност 4 години и е на стойност 43 милиона евро, половината от които идват от европейските фондове.

В Румъния се отглеждат 5.1 милиона свине, като само 1.4 милиона са в свинефермите./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.