1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на храните продължава да пада

Индексът на храните продължава да пада

През юни най-големия спад е регистриран при цената на захарта

Световните котировки на аграрните продукти продължиха да падат и през юни, показва индексът на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. По данни на ФАО юнската стойност е 122 пункта, което е с процент и половина по-ниско от май.
 
Индексът е паднал с 23,4% под рекордната си стойност от 159,3 пункта, постигната през март миналата година, един месец след началото на руската инвазия в Украйна.
 
През юни най-големия спад е регистриран при цената на захарта, която е с 3,2 на сто по-ниска в сравнение с месец по-рано и е първото поевтиняване след четири месеца на покачване. Според експертите на ФАО това се дължи най-вече на добрия напредък при прибирането на реколтата от захарна тръстика в Бразилия, в комбинация с по-слабо търсене от страна на големите вносители, особено Китай.
 
С 2,4% са поевтинели растителните масла, като ниските цени за палмово и слънчогледово масло изцяло са компенсирали лекото поскъпване на соевото и рапичното масло, предизвикано от неблагоприятните метеорологични условия в страните производителки. 
Индексът на зърното е с малко над 2 на сто надолу, особено заради падналата с 3,5% цена на царевицата. Развитието се дължи на добрите реколти в Аржентина и Бразилия, както и на положителните прогнози за Съединените щати. С началото на жътвата в северното полукълбо поевтинява и пшеницата – през юни с 1,3 на сто. Оризът бележи спад с 1,2%.
 
С по-малко от 1% надолу са цените на млечните продукти, които през шестия месец на годината се движеха в различни посоки. Докато млякото на прах беше по-евтино, при маслото имаше засилено търсене от Близкия Изток, което доведе до неговото поскъпване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.