1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индия забрани износа на ориз

Индия забрани износа на ориз

Световните цени от няколко години вървят стремглаво нагоре

За да гарантира снабдяването на вътрешния пазар, правителството на Индия забрани износа на бял ориз. Друга цел на мярката е да се прекрати поскъпването на ориза, който е сред основните храни в страната, съобщават от министерството на земеделието. Забраната за износ не засяга сорта басмати, както и бланширания ориз, който се добива от небелен кафяв ориз.
 
Официалната статистика в Индия показва, че само за последните 12 месеца цената на ориза е скочила с 11 процента и половина. Предприетата от Делхи мярка най-вероятно ще доведе до поскъпване на белия ориз на световния пазар, тъй като Индия е един от най-големите износители, експортирала през 2022 година повече от 10 милиона тона. Това е една четвърт от общия износ на ориз.
 
Световните цени от няколко години вървят стремглаво нагоре. Фактори за това развитие са коронакризата и свързаните с нея проблеми при веригите на доставка, войната в Украйна, както и метеорологичният феномен Ел Ниньо. Към тях се добавят и обилните мусонни валежи, унищожили части от индийската реколта. Миналата година пък страната пострада от безводие,  забрани износа на натрошен ориз и наложи 20-процентно износно мито за по-висококачествените сортове.
 
За световния пазар Индия е от изключително значение, тъй като доставя повече от 40 процента от общото количество. Затова сега въведената забрана може да доведе до продоволствена криза в африканските държави, които силно зависят от внос. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.