1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Искат промяна в сроковете за изкупуване на тютюна

Искат промяна в сроковете за изкупуване на тютюна

До 30% ще бъде произведената тютюнева реколта над договорираното и очакваното

 

Съдействие за промяна сроковете за изкупуване на тютюна от държавен мъж №1 в Пиринско Владимир Димитров поискаха на среща с него кметовете от региона.

До 30% ще бъде произведената тютюнева реколта над договорираното и очакваното, предвиждат тютюнопроизводителите от региона. Кметовете на най-големите общини, производителки на тютюн в Пиринско, още отсега се опасяват, че ако въпросът с изкупуването на земеделската продукция не се реши навреме, ще се стигне до социално напрежение, при това с особено големи размери. Напрежението ще бъде продиктувано и от факта, че към момента има още 30% неплатена продукция от реколта 2005.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов е назначил комисия, която през следващите дни ще извърши проучване сред всички производители в общината за това какви количества се очакват да бъдат предложени на пазара през тази зима.

"Изготвили сме и вече са изпратени до Министерския съвет, Народното събрание и Президенството изменения на Закона за тютюните и тютюневите изделия. Според корекциите, които производителите се надяват да влязат в сила, се предвижда до 25 декември тютюнът да се изкупи и плати на 50%. В момента срокът за изкупуването е до 1 март, а плащането – по договорка", обясни Арбен Мименов, който е и председател на Националния съвет на тютюнопроизводителите в България.

"Крумовград" и "Джебел" се очаква да паднат до тези на най-евтините сортове като "Неврокоп", въпреки че те вече са обявени в Държавен вестник, посочи Мименов.

Само за Сатовча квотата за тази година е 2700 тона, а очакваното е с 30% отгоре.

От подобно напрежение сред тютюнопроизводителите изрази притеснение и кметът на Гърмен Ахмед Башев./news.blgrad.com/

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.