1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Италия увеличава аграрните си експорти

Италия увеличава аграрните си експорти

Две трети от износа на страната за държавите от Европейския съюз

Селскостопански стоки на стойност 21 милиарда евро е изнесла Италия през първите 7 месеца на годината, съобщава земеделското министерство в Рим. Отчетен е ръст от 7 на сто в сравнение със същия период на 2014-та.

Според министъра на земеделието, Маурицио Мартина, тези цифри представляват изключителен резултат, който доказва силата на този важен за страната сектор. Той прогнозира, че за цялата година сумата ще нарасне до 36 милиарда, а дългосрочната цел до 2020-та е годишен резултат от 50 милиарда евро. Една от стратегиите на министъра за постигане на тази цел е разширяването на информационните кампании срещу фалшифицирането на италиански специалитети, основно на американския пазар.

Въпреки руското ембарго, Италия и тази година бе представена на голямото изложение за храни в Москва в средата на месеца. Като основен фактор за ръста на износа през тази година министър Мартина посочи Световното изложение в Милано, което е било много добра реклама за италианските храни.

За добрите резултати е допринесло и слабото евро. Две трети от износа на Италия е за държавите от Европейския съюз, като ръстът на този пазар е с 3,8%. За трети страни обаче увеличението е било с почти 12 на сто, като най-добре са се представили вносителите от Съединените Щати и Китай. Най-търсените италиански стоки остават вината, следвани от плодовете и зеленчуците, макаронените изделия и зехтина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.