1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупната кампания на тютюна в Сандански не е започнала

Изкупната кампания на тютюна в Сандански не е започнала

Тази година кампанията се е забавила спрямо стандартното си начало - в края на първата седмица на годината - но ще започне до няколко дни

 

Изкупната кампания на тютюна в Сандански не е започнала. Тази година кампанията се е забавила спрямо стандартното си начало - в края на първата седмица на годината - но ще започне до няколко дни тъй като се очакват важни решения на ръководството на холдинга, заяви днес изпълнителният директор на "Сандански - БТ" Димитър Тилев. Изкупните цени на сорт "Мелник" ще бъдат като миналогодишните, допълни той. За първа класа ще се плаща 5,47 лева за килограм, втора класа - по 3,76, а за трета класа производителите ще получават по 1,77 лева за килограм.
Днес министър Мехмед Дикме поиска в началото на следващата седмица свикване на спешно заседание на Надзорния съвет на "Булгартабак Холдинг", в качеството си на член на съвета, припомня агенцията.

На заседанието трябва да бъде разгледан ходът на тазгодишната изкупна кампания на тютюн от дружествата на холдинга и финансовото обезпечаване на кампанията.
Министър Дикме е поискал в дневния ред да бъде включено и разглеждането на заявките за квоти за тютюн от новата реколта, постъпили от дъщерните дружества на холдинга. По време на заседанието, министър Дикме ще настоява за дружествата, които се приватизират да бъде включена специална клауза, която да ги задължава да изкупуват цялото заявено количество тютюн.

Към момента темповете, с които се осъществява изкупната кампания в страната от дъщерните дружества на Булгартабак са притеснителни, посочи министър Дикме, като допълни, че поради тази причина ще предложи холдингът да поеме гаранции за кредитите на дъщерните дружества.

Днес от "Булгартабак" Дупница съобщиха, че не могат да стартират изкупната кампания, поради недостиг на средства. Дружеството вече 2 месеца очаква разрешение от холдинга за теглене на кредит от 1 милион лева за обезпечаване на изкупуването на тютюна по сключени договори.

Вчера от ръководството на холдинга беше заявено, че подаването на заявка за количествата от реколта 2005, които "Булгартабак" ще заяви за изкупуване, ще бъде забавено още "двайсетина дни". От холдинга обясниха, че очакват приключването на търговете за продажба на някои от дъщерните дружества, както и позицията на купувачите им, за да могат да съобразят заявката си с възможностите, които ще имат през следващата година./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.