1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Като поскъпва хляба – да минаваме на пасти?

Като поскъпва хляба – да минаваме на пасти?

Да, ама и те се правят от брашно!

Има ли основание някои от най-важните стоки – хлябът и олиото, да поскъпват? Ако попитате производителите – всички един през друг ще се втурнат да ви убеждават колко са евтини продуктите у нас, а колко са поскъпнали суровините за тях през последните месеци. И как всички работят на загуба. Прочее, не е и нужно да ги питате – те и без друго през ден, кажи-речи, взеха да дават пресконференции или да използват всеки удобен случай да обясняват това. Така че, ако гледате редовно телевизия, четете вестници или ровите в интернет, нещата вече са ви ясни.

Дали е основателно това поскъпване на продуктите от първа необходимост – попитахме посетителите на нашия сайт през изминалата седмица. Близо половината (47 на сто) са съгласни, че основание има, защото иде рече все пак за борсови стоки – а знаем, че цените се диктуват от пазара; също толкова обаче са на противоположното мнение – според тях, този тласък в цените нагоре е резултат от картелни споразумения (тук пък ще припомни, че специално при олиото вече има такъв прецедент – и то неотдавна. Всъщност, въпроса, който си задават мнозина, е – тези масово обявени нови цени на хляба, както и това, че производителите едва ли не вкупом тръгват да ги анонсират пред търговците и пред обществеността, не крие ли именно нещо подозрително?

Едва 6 на сто от участниците в нашето допитване отговарят колебливо – че поскъпването вероятно има основание, но поне се надяват то да става плавно. Всъщност, дали ще е плавно или рязко – тук всичко е въпрос на психология; просто в единия случай минава неусетно почти, а в другия преживяваш шок. Но резултатът накрая е един и същ. Цените – нагоре с еди-колко си процента, а доходите – колкото и преди. Доказва го и статистиката: издръжката на живота само за една година е поскъпнала с 6,4% по информация на Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. По думите му на годишна база общо хранителните стоки са поскъпнали с 8,1 на сто. Това поскъпване на живота е твърде висок процент в условията на криза, смята Томев.

Така че, на който не му изнася по-скъпият хляб – да минава на пасти. Само дето в случая и това не върви. Поради простата причина, че и пастите се приготвят основно от… брашно. И от захар, която също е решила да превзема нови върхове. Така че – накъдето отива хлябът, натам и пастите. И за бедния (и все повече обедняващ) потребител все е… вътрешно.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

                                                            Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.