1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Киселото мляко става 68 стотинки след нова година

Киселото мляко става 68 стотинки след нова година

И в Европа сухото мляко не стига

 

След Нова година киселото мляко ще поскъпне между 8-10 на сто, съобщи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Кофичката квасено мляко, която сега струва средно 60 стотинки, след празниците ще поскъпне до 65-68 стотинки. По-високата цена ще засегне най-вече пенсионерите.

Причината за поскъпването на млякото е по-високата изкупна цена на суровото прясно мляко, както и нарастването на цените на опаковъчния материал и на горивата на международните пазари, каза Зоров.

От друга страна, Европа изпитва недостиг на суровини за производство на сухо мляко. Не е тайна, че много български фирми използват сухо мляко за производството на кисело. От края на есента до края на ноември доставките на сухо мляко намаляваха всяка седмица. Колкото и да е парадоксално, между цените и разширението на ЕС има пряка връзка, коментираха експерти. В момента на европейските пазари активно се продава сухо мляко от интервенционните запаси. Те имат за цел да регулират цените на селскостопанските продукти, когато започне изчерпването на суровините за тях.
   
    Сиренето и кашкавалът също поскъпват 
   
По Коледа сиренето и кашкавалът ще струват с около 10 на сто повече. Към момента цената, на която млекопроизводителите изкупуват от фермерите суровината, е най-високата от началото на годината досега. Още преди месец литър мляко се изкупуваше по 50 ст. на едро, като само допреди два месеца цената беше 30 ст. за литър. Продукцията, която вече повече от месец се произвежда от скъпото мляко, започва да влиза в търговската мрежа на страната. Това е така, защото кравето сирене узрява за около месец, а кашкавалът за около 40 дни, обясниха производителите.
   
    Сирене
   
По магазините кравето сирене се продава средно за 3.64 лв. за килограм. В сравнение с миналата година цената се е увеличила с 11 на сто. До края на годината сиренето ще поскъпне с нови 3%, прогнозира Зоров. Той обясни, че не е възможно сиренето да се продава по 2,80 лв. килото, при условие че изкупната цена на литър краве мляко е 50 ст. Килограм сирене се произвежда най-малко от 7 литра суровина.
   
    Кашкавал
   
Кашкавал "Витоша" поскъпна за един месец с близо 15%. Ако през ноември човек можеше да си купи килограм кашкавал за около 6.80 лв., сега цената му е около 7.80 лв. Най-скъп е кашкавалът в Смолян - 8.20 лв. за килограм. След празниците ще има ново повишение на цената му - със 7-8 на сто, каза още Димитър Зоров.

Повишението на изкупните цени на млякото и цените на едро на млечните продукти има сезонен характер и този фактор влияе на пазара от години, коментираха от системата за агропазарна информация (САПИ). Друг обективен фактор за повишение на изкупните цени е намаляването на броя на кравите. Липсата на суровина за месопреработвателния сектор доведе до увеличаване на клането на животни. Връзката на двата отрасъла в животновъдството прогнозира движение на цените и при млякото и млечните продукти, и при месото и месните продукти./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.