1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай се превръща в най-големия потребител на червено вино в света

Китай се превръща в най-големия потребител на червено вино в света

Снимка:

Това показват данните на специализираната асоциация за вина и спиртни напитки Vinexpo

Китай изпреварва Франция и Италия, превръщайки се в най-големия потребител на червено вино в света, въпреки че САЩ остава световен лидер в консумацията на всички видове вина. Това показват данните на специализираната асоциация за вина и спиртни напитки Vinexpo,  цитирани от „Ройтерс".

В Китай са изпити 1,865 млрд. бутилки червено вино през миналата година. Причината за сериозното увеличение на консумацията на червено вино в Китай, освен нарастващото благоденствие е, че китайците предпочитат червеното пред бялото вино поради културни причини, основани на цвета, коментира изпълнителният директор на Vinexpo. „Червеното е цветът на късмета и щастието, а бялото - цвят на смъртта", казва изпълнителният директор.

От Vinexpo коментират още, че очакват в Китай да има увеличение на консумацията на бели вина и шампанско. Китайците са на пето място в света по консумация на всички видове вина, като се очаква много скоро страната да се изкачи в класацията. От 2011 г. САЩ са най-големият потребител на вина в света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.