1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Колбасари: Месото у нас е 2 пъти по-скъпо от ЕС

Колбасари: Месото у нас е 2 пъти по-скъпо от ЕС

От кланиците в Европа свинското излиза 1,50 евро на едро, а от нашите - 5,40 лв.

 

Близо два пъти е по-скъпо месото у нас, отколкото на европейските пазари. Това съобщи шефката на асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова. Цената на едро на свинското трупно е между 5,20 и 5,40 лева за кг. От кланиците в Европа то излиза за 1,50 евро, поясни Чамова. В търговската мрежа нашенецът купува кило обезкостен бут от 6,30 до 7,95 лв. Само за седмица свинското е скочило средно с около 3% в страната.

Необичайното покачване на цените започна още през летните месеци, когато се консумира по-малко свинско. Причината са намалелият брой на прасетата и спрелият внос, коментираха от Системата за агропазарна информация. Оттам прогнозират, че с настъпването на зимата цените ще продължат да растат. Най-скъпа е мръвката във Видин и Плевен, където пържолите са поскъпнали с 4 на сто за последните седем дни. В Хасково и Кърджали увеличението е с 2%. Рязко са скочили цените и на колбасите - с 20%. Основната причина е скъпата сланина, категорични са месопреработвателите. В момента килограмът върви около 3 лева, но има остър дефицит. Производителите отказват да купуват суровина от Европа, защото предлаганите оферти са неизгодни и рискови, допълни Чамова. Ръст отбелязва и цената на живо тегло свинско месо. През последната седмица килограмът се харчи за 2,80 лв. без ДДС./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.