1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Комисията за защита на потребителите заявява, че млечните продукти са поевтинели в магазините, макар че цената им на едро се качва

Комисията за защита на потребителите заявява, че млечните продукти са поевтинели в магазините, макар че цената им на едро се качва

 

Сиренето и кашкавалът са поевтинели през миналата седмица в магазините, макар че цената им на едро е тръгнала нагоре. Това показва наблюдението на Комисията за защита на потребителите, която публикува поредния си седмичен бюлетин вчера.

Според него в края на миналата седмица цената на едро на кашкавал "Витоша" вече е със 7 ст. по-висока и е станала 8.87 лв. за кило, но по магазините търговците искат най-малко по 9.80 лева за кило, което е с 5 стотинки по-малко от минималната цена предишната седмица. Максималната цена се запазва на 11.20 лева. Подобна е ситуацията и при сиренето. Макар че цената му на едро скача с 2 ст., минималната пада с 8 стотинки - до 5.58 лева за кило. Максималната цена за кило сирене е паднала с 1 стотинка до - 7.04 лв.

Очаква се следващата седмица в бюлетина да бъде отбелязано в кои градове комисията е отбелязала тези цени. Това бе обещано от икономическия министър Петър Димитров.

Сериозно увеличение от 21 стотинки обаче бележи най-ниската цена за кило свинско без кост, пише в последния бюлетин. Търговците вече искат поне 7.50 лева за кило, максималната цена също скача с 10 стотинки - до 10 лева за кило. Средната цена за страната вече е по-висока с 32 стотинки и е 8.73 лева за кило. Минималната цена, на която търговците продават кренвиршите, също вече е с 15 стотинки по-висока, максималната остава 4.50 лв, а средната расте с 3 стотинки до 3.98 лева за кило.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.