1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Констатираха нарушения в магазини за продажба на цветя

Констатираха нарушения в магазини за продажба на цветя

Комисията по търговия и защита на потребителите има готовност да извърши проверки на търговци на цветя в цялата страна при наличие на сигнали на граждани

 

10 обекта за продажба на цветя са проверени до този момент във Варна. От проверените обекти 6 са с констатирани нарушения, съобщи началникът на Комисията по търговия и защита на потребителите за област Варна, Шумен и Добрич Соня Ангелова. На три от обектите ще бъдат съставени актове, заради липса на мерни единици и цени. Останалите три ще получат предписания, поради липса на табели маркиращи работното време на магазините.

Общо за областите Варна, Шумен, Търговище, Добрич, Разград и Силистра са извършени 13 проверки. В Шумен са направени 2 проверки, без констатирани нарушения, в Търговище е проверен само един обект за продажба на цветя, на който е съставено предписание, за останалите градове не са получени сигнали за нарушения. Подадени са 4 сигнала от граждани в дирекцията на Комисията по търговия и защита на потребителите. Два от тях са за Варна - за неиздаване на платежен документ и завишаване на цените на цветята и за неясно изписване на цените. Във Варна всеки желаещ да подари цвете трябва да плати между 3 и 5 лева за роза, 1-2лв. за лале и карамфил, между 1.50-3лв. за гербер, и по 3лв. за хризантеми, калии и орхидеи. В Добрич цените на цветята за днешния празник са по-ниски. Цените за роза варират между 2 и 4 лева, герберите са по 2 лв, карамфилите 0.90лв, а хризантеми, калии и орхидеите по 2.50лв.  

По нареждане на министър Румен Овчаров, Комисията по търговия и защита на потребителите има готовност да извърши проверки на търговци на цветя в цялата страна при наличие на сигнали на граждани за неоправдано увеличение на цените на цветята на 8-ми март. Комисията проследява доколко търговците на цветя на дребно са коректни към потребителите, т.е. обявяват цените на стоките достатъчно ясно и дали издават на потребителите документ за покупко-продажба.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.