1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Краставиците поевтиняха до 1,20 лв.

Краставиците поевтиняха до 1,20 лв.

Краставиците поевтиняха до 1,20 лв.

 

Краставиците поевтиняха двойно от началото на март. Въпреки очакванията, че защитните мита на зеленчуците, които влязоха в сила от началото на месеца, ще оскъпят салатите, цените на краставиците и доматите не се увеличиха, съобщиха от Системата за агропазарна информация (САПИ). През последните седмици със затопляне на времето беше регистрирано движение на цените на плодовете и зеленчуците както по борсите, така и на пазара на дребно.
   
    Краставици
   
На кооперативните пазари в София краставиците се продават на цени от 1,20 лв. до 2 лв. за килограм. Това е с между 30 и 50 стотинки по-евтино в сравнение с миналата седмица. В началото на март зеленчукът се търгуваше на цени от 3 лв до 6 лева килограмът.

През първата седмица на март краставиците поскъпнаха на всички плодово-зеленчукови борси в страната между 20 на сто и 56 на сто и се продаваха между 3,80 и 4,50 за кг. Най-високи цени бяха регистрирани на борсата във Варна - 4,30 - 4,50 за кг, а най евтино зеленчукът на едро се продаваше в Хасково - от 2,80 лв до 3,25 лв за кг. През следващите седмици краставиците непрекъснато поевтиняваха и в момента зеленчукът се търгува на борсите между 1,60 и 1,65 лв за кг. Затова и средната му цена на дребно е около 2 лв., въпреки че на Женския пазар могат да се купят краставици за 1 лев. Най-евтино краставиците могат да се купят от производители, които сами продават продукцията си.
   
    Домати
   
През последната седмица доматите на кооперативните пазари в страната поевтиняха от 3 на сто до 40 на сто за кг, съобщиха от САПИ. На пазарите в столицата зеленчукът се продава на цени между 1,20 лв. и 2,40 лв. за килограм. Само допреди десетина дни килограм домати струваше между 2,20 лв и 2,40 лв. В София най-скъпо доматите се продават на "Ситняково", където килограмът е между 3,50 лв и 3,80 лв., но на повечето столични пазари търговците искат около 2 лв. за същото количество.

В цялата страна цените на доматите се понижават и се движат в границите от 2 лв. до 3,50 лв. за кг.
   
    Салати и зелен лук
   
Цените на салатите остават сравнително постоянни. Салатите могат да бъдат намерени по пазарите средно за около 60 стотинки. Връзка зелен лук струва между 15 и 25 стотинки./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.