1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Логото на кампанията за разделно събиране на боклука навърши 20 години

Логото на кампанията за разделно събиране на боклука навърши 20 години

Знакът се използва в 24 страни и годишно се отпечатва на 460 милиарда опаковки

След дълги спорове системата "Зелена точка" вече е част от всекидневието и навърши 20 години, а Йолшлегер е човекът, който създава логото на кампанията за разделно събиране и преработка на боклука. Знакът - две преплетени стрелки в светло и тъмно зелено, се използва в 24 страни и годишно се отпечатва на 460 милиарда опаковки.

След две седмици в Берлин 20-тият рожден ден на "Зелената точка" ще бъде посрещнат тържествено, но преди две десетилетия е имало малко поводи за празнуване. Системата за разделно събиране на боклука се появява като спешна необходимост заради натрупването на огромни количества отпадъци. Тогава министерството на околната среда на Германия измисля "малък номер" - принципът на отговорност на причинителя.

Според идеята този, който пуска опаковките на стоките в търговския оборот, трябва и да ги изтегли. Министерството се надява, че компаниите ще намалят производството на опаковки, ако им се налага сами да преработват отпадъците. За събирането на отпадъците има два начина - производителят да ги събира от клиентите, или клиентите сами да ги донасят там, откъдето са ги получили. Това обаче би превърнало супермаркетите в депа за боклук.

Тази представа е толкова страшна за веригата супермаркети Алди (Aldi & Co), че компанията успява да убеди министерството да въведе системата за разделно събиране на боклука. Според този механизъм частна компания дава "Зелена точка" на компаниите производители на опаковки срещу такса. Опаковките, които носят този символ, се преработват не от производителите, а от частни компании, на които се плаща с парите от лицензионните такси.

Междувременно системата за преработка на боклука вече се е превърнала в система за осигуряване на суровини - през 2007 година, например, Германия е спестила 5.5 млрд. долара от разходи за внос на петрол и алуминий, необходими за опаковки, които вместо това се произвеждат чрез преработка на отпадъците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.