1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Месото поскъпна с до 0,8 лева за килограм

Месото поскъпна с до 0,8 лева за килограм

Цената на агнешкото ще продължи да се повишава до Великден

 

Цените на месото по пазарите в страната са се повишили с 0.5 лв. до 0.80 лв. за кг през последната седмица. Най-сериозно е поскъпването на свинското, шилешкото и агнешкото месо.

Свинско месо

Изкупните цени на свинското месо показват устойчива тенденция към покачване, сочат данните за последната седмица на системата за агропазарна информация (САПИ), която проследява движението на цените на трите най- големи пазара за животни в Хасково, Раковски и Благоевград.

Според статистиката най-чувствително повишение на цените се наблюдава при живите прасета. Докато в края на 2004 г. цената на прасетата с тегло до 20 кг е била между 3.50 и 5.00 лв. за кг, в началото на януари цените им се повишиха до 5.00 - 6.50 лв. за кг, а от средата на януари цената им вече е между 6.00 и 7.50 лв. за кг, съобщават от САПИ.

Цената на угоените свине остава по-ниска - 3,00 - 3,10 лева за килограм. Те обаче рядко се предлагат на пазара в Раковски. В Благоевград предлагане има, но в силно ограничени количества.

Противно на очакванията, че краят на зимата ще доведе до поевтиняването на свинското месо, цената му ще продължи плавно да се покачва, казаха търговците от Женския пазар. Възходящо е и движението на цените на дребно на телешкото и шилешкото месо. До миналата седмица обезкостеното шилешко се продаваше по 4.50 за кг, а сега цената му е 5 лв. за кг.

Шилешко месо

От седмица цената на шилешкото поскъпна, защото броят на живите животни рязко намалява, а това води до покачване на изкупната цена на килограм живо тегло, обяснява търговец от Женския пазар.

През зимния период намалява значително броят на предлаганите животни на пазарите, което особено личи в Благоевград и отчасти в Хасково, съобщават от САПИ.

Агнешко месо

В търговската мрежа агнешкото месо се продава на цени от 7 лв. до 7.50 лв. за кг, установи проверка на "Новинар". Агнешкото се появи в магазините в началото на януари, а цената му на едро е 4 лв. за кг живо тегло, съобщават от САПИ.

С наближаването на великденските празници агнешкото месо ще започне да поскъпва, прогнозират от Асоциацията на месопреработвателите в България./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.