1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Глобите на Агенцията по храните са респектиращи, но не са достатъчни

Мирослав Найденов: Глобите на Агенцията по храните са респектиращи, но не са достатъчни

Снимка:

Санкциите не бъркат в джоба на потребителя, а правят по-дисциплинирани производителите

"След една година работа на Агенцията по храните установихме, че глобите са респектиращи, но не са достатъчни. Затова трябва да са драконовски". Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНТ.

"Това, което откриваме в кухните на най-лъскавите ресторанти, в кухните на детските градини - храни с неизвестен произход или с изтекъл срок на годност, също и в курортите, това може да ни развали почивката или да развали имиджа на България", аргументира се министърът. Заяви, че глобите ще бъдат вдигнати "примерно от 500 лв. на 10 хиляди лева" и допълни, че не трябва да има критика към тази инициатива.

На въпроса ще успее ли агенцията да събира тези глоби, отговори: "Естествено, има процедури, има институции, които събират глобите".

Така министърът коментира информацията, публикувана във в. "Сега" за подготвяни промени в закона за храните. Предвижда се всеки, който използва добавки, ароматизанти или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи от определените, да бъде наказван с до 1500 лв., вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения, свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв., вместо досегашните до 1000 лв. Който произвежда или търгува храни в нерегистриран обект, ще се наказва с до 10 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е извършено за първи път. Досегашната санкция за подобно провинение, предвидена от Закона за храните, бе до 4500 лв.

Няма обаче статистика каква част от наложените глоби реално се събират от Агенцията по храните, нито анализ доколко това е повишило качеството на продаваните храни, отбелязва изданието.

Пред БНТ министър Найденов съобщи още, че ще бъде въведена още една забрана за продуктите, които съдържат палмово масло вместо мляко.

"След като въведохме стандарти за продуктите, например за сиренето, те започнаха да го наричат млечен продукт, а не сирене. Но ние ще забраним млечен продукт въобще да се казва така, ако не е млечен продукт, ако в него има палмови мазнини", заяви министърът. Аргументът му - палмовите мазнини са вредни  за здравето и струват десетки пъти по-малко от млякото. "Да мислят!" - така Найденов отговори на въпроса как ли ще се казват тези храни, след като забраната влезе в сила.

"Тези глоби не бъркат в джоба на потребителя, а правят по-дисциплинирани производителите", увери министърът.

По повод днешния протест на дървопроизводителите, земеделският министър повтори позицията си - че промените в търговията с дървесина са с цел да се прекратят кражбите. "Мачът няма правила и затова ние трябва да сложим правила", увери той.

"Години наред се говори за дървена мафия, ние трябва да променим това - досега държавата дотираше Агенцията по горите, сега вече държавните горски предприятия трябва да реализират печалби, иначе ще фалират. Сложихме край на досегашната система който добива дърва да може и да ги продава, затова и качихме част от търговията на стоковата борса", поясни Найденов.

По думите му освен тези, които протестират срещу промените, имало и фирми, които подкрепяли решението за търговия на стоковата борса. Предупреди, че няма да се вслуша в най-шумните протестиращи, защото на предишни демонстрации имало хора, които не знаели за какво са дошли. 

Министърът отхвърли обвиненията на БСП, че търговията на стоковата борса повишава цената на дървесината за огрев - увери, че на борсата се търгува само с промишлена дървесина. "Това са фючърски сделки, тази дървесина ще се добие в следващите месеци, но няма как тази търговия да повлияе на дървесината за огрев", заяви той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.