1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. М.Найденов: Едновременното повишаване на цената на хляба в София и Пловдив е странно

М.Найденов: Едновременното повишаване на цената на хляба в София и Пловдив е странно

В момента хлябът в България е достигнал равнището от 1,2 лв. за кг.

Едновременното повишаване на цената на хляба в два големи града - София и Пловдив, ми се струва малко странно. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Ако купуваме по-скъп хляб, то той трябва да се прави от хлебна пшеница и тогава потребителят ще избере, смята Найденов.

В момента цената на хляба в България се повишава заради поскъпването на брашното, което е между 60 и 65 ст. на кг., а хлябът по чисто пазарната логика би трябвало да струва 1,30-1,40 лв. за килограм за масовия хляб, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. В момента хлябът в България е достигнал равнището от 1,2 лв. за кг, т.е. се реализира прогнозата от преди 20 дена.

„Причината поскъпването да се случи в един и същи ден се нарича търговски вериги, защото те решават кога да вдигнат цените на продуктите, които ние им продаваме. Това, че те са решили да направят това в един ден, е въпрос към тях”, каза Попов.

Според Мариана Кукушева, председател на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, поскъпването на хляба е по-малко, отколкото се е очаквало спрямо поскъпването на брашното и зърното. Суровината за хляба е скочила между 40 и 50 %, а хлябът е поскъпнал между 20 и 35 %.

„Задайте въпроса на мелничарите с какво зърно работят, ние имаме информация, че те работят със зърно от новата реколта. Цената на зърното запази твърде дълго маржа, който прие за нормален спрямо световния пазар”, заяви Кукушева. Според двамата председатели хлябът у нас е най-евтин от този във всички европейски страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.