1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На борсите основните храни продължават да поевтиняват

На борсите основните храни продължават да поевтиняват

Българските производители на жито чакат поскъпване, за да започнат да продават

Цените на основните храни на големите борси едновременно в Европа и в САЩ през изминалата седмица отбелязаха отново спад (вече няколко пъти това лято), което по принцип рядко се случва да е така повсеместно – както по видове стоки, така и по географски обхват.

Трендът на цените надолу на зърното, маслодайните култури и др. сега е само в рамките на 1-3%, но и без това техните цени на повечето борси в Европа вече са достигнали най-ниските си стойности от години наред, което като цяло се обяснява с намаленото търсене в условията на икономическа криза.

През изминалата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) беше предложена оферта за покупка на 3000 т фуражна пшеница, по всяка вероятност за износ, при цена от 198 лв./т. Посочената цена е изгодна, като се има предвид, че към момента цената (преизчислена в лева) на хлебната пшеница на борсата Будапеща (която е около средната за Европа) е 205 лв./т, а на царевицата – 202 лв./т. На ССБ обаче насрещни оферти за продажба на зърно няма.

Според запознати много от българските производители на жито чакат вдигане на цените му, за да започнат да продават. Въпреки че традиционно през есенно-зимния период е възможно известно покачване на цените на зърното, за тази година, поради намаленото търсене и сравнително добрата реколта от пшеница в световен мащаб, няма никакви индикации за съществено поскъпване спрямо сегашното й ниво в Европа и у нас.

Актуалните котировки на пшеницата и царевицата в Чикаго са съответно 172 долара/т и 125 долара/т. Маслодайният слънчоглед в Будапеща е с цена от 396 лв./т, а суровото олио в Ротердам – 835 долара/т. Дори захарта, която единствена от основните храни поскъпна от началото на годината и миналата седмица отбеляза най-високите си борсови стойности от години насам, тази седмица малко поевтиня, до 556 евро/т на борсата в Лондон (спад от 21 евро/т за седмица).

 

 

Етикети ССБ, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.