1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На Софийската стокова борса започна продажбата на обла дървесина

На Софийската стокова борса започна продажбата на обла дървесина

 

1319,80 куб.м дървесина бяха предложени на пазара на стоковата борса за периода 14–16 юни, съобщиха от Националното управление по горите /НУГ/. Продажбата на обла дървесина, добита от Държавния горски фонд, чрез стоковата борса е етап от реализацията на сключения рамков договор между НУГ и „Софийска стокова борса” АД.  На борсата се реализира продажба на иглолистни трупи от черен бор от Държавна дивечовъдна станция „Дикчан” – 100 куб. м и церови минни подпори от дивечовъдна станция “Черни лом” – 50 куб.м. на втория ден от борсовата седмица  се сключиха сделки за всички предложени иглолистни трупи от района на Регионално управление на горите-Пазарджик – общо 600 куб. м.

Резултатите от извършените продажби през първата борсова седмица могат да бъдат обобщени като успешни за сортиментите, към които в момента има повишено търсене - като иглолистните трупи, коментират експертите. При бъдещи продажби на нови количества иглолистни трупи на пода на Софийска стокова борса напълно реално е те да се реализират на близки или по-високи от достигнатите в момента цени, което значително ще повиши приходите от търговия с дървесина в полза на НУГ и държавните дивечовъдни станции.

Нетните реални приходи от подобрението на цените, реализирани от извършените продажби чрез борсата, ще възлезнат на 6 946 лв., което е повишение от 9,26 лв. на куб.м дървесина, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.