1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,90 лв./кг до 2,42 лв./кг

На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,90 лв./кг до 2,42 лв./кг

Понижение на ценовите равнища се регистрира в девет от областите

През последната седмица средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,12 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. На тържищата в страната захарта се търгува на цени от 1,90 лв./кг до 2,42 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава разнопосочно движение на цените на едро, в диапазона от -4,5% в Добрич до +2,3% във Варна. Понижение на ценовите равнища се регистрира в девет от областите, а повишение - в шест.

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,27 лв./кг, като бележи незначително понижение (с 0,4%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се търгува в ценовия интервал от 2,12 лв./кг (Варна) до 2,39 лв./кг (Ловеч и Шумен). В шест от областите се регистрира понижение на цените, най-значително във Варна (с 8,8%). Леко повишение на ценовите равнища се наблюдава в едва два от областните центрове - Бургас и Разград, съответно с 1,3% и 0,7%.

Средно за страната, в останалата част от търговската мрежа цената на захарта също отбелязва леко понижение (с 0,4%) до 2,40 лв./кг. По области, захарта продължава да се търгува в другите търговски обекти (ДТО) на цени от 2,25 лв./кг до 2,55 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани във Варна, а най-високи – в Габрово и Плевен. Понижение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в четири области – София (с 3%), Благоевград и Кюстендил (с по 2,1%) и Хасково (с 1,8%). В останалите области на страната не са регистрирани изменения на цените на дребно на захар в по-малките магазини.

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,34 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Пазарджик - 0,40 лв./кг, а за ДТО – във Враца и Плевен – 0,54 лв./кг. В Разград и Варна цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,23 и 0,08 лв./кг по-ниски от тези на едро. В Разград цената на дребно в по-малките магазини също е по-ниска от тази на едро, макар и с по-малко – с 0,05 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.