Инспекторите от ХЕИ си затварят очите за нарушителите. Нелегални кланици снабдяват сергиите
Прясно месо без необходимите сертификати и без да се съхранява в хладилни витрини, се продава на Женския пазар в столицата. Това установи репортерска проверка вчера. В нито един от магазините, в които надникна екипа, не показаха поисканите сертификати, които трябва да придружават месото до магазина. А именно в тях трябва да е написано от къде е докарано месото, къде е транжирано и кога е докарано в магазина, защото ако то не е дълбоко замразено срокът на годност е 72 часа от доставката. Тези документи се издават от Дирекцията за ветиринарен и санитарен контрол, но за да се получат трябва да са спазени всички необходими условия за произход и качество, които в случая липсват.
От ХЕИ трябва да извършва проверки и да санкционират нарушителите, но явно нещата на този обект в столицата са оставени на самотек и на пазара всеки си продава месо каквото и от където си намери.
"Видите ли свинско месо по-евтино от 6 лева за килограм значи има някаква далавера. Някой продавачи на пазара си купуват един сертификат и после с него се отчитат цяла година. Инспекторите си затварят очите, вземат някой лев и всичко е О.К.", това каза един от управителите на голям магазин за месо и колбаси в столицата. Той допълни, че реалната цена на агнешкото е над 7 лева, а в кренвиршите които са под 4 лева нямало месо. Специалисти в бранша твърдят че месото на пазара се получава от нелегални кланици, в които то се транжирало направо на улицата, без да се спазват каквито и да е хигиенни условия. Имало и единични доставки от хора, които гледали животни в личните си стопанства. Само в един магазин, който екипа посети, ни показаха документ, за асортимента доставен днес в магазина, но никъде в този документ не бе отбелязано доставеното количеството по съответните позиции.
В нито един от хладилниците на магазините на пазара в които екипът влезе и разговаря с персонала нямаше термометър, от който да е видно, че в камерите се поддържа температура от 2 до 4 градуса по Целзий, което е задължително условие. Като капак на всичко в някои сергии на Женския пазар на които се продаваше месо и колбаси, нямаше дори хладилник, месните продукти бяха наредени направо на тезгяха в тави./monitor.bg