1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На женския пазар продават мръвки без сертификат

На женския пазар продават мръвки без сертификат

Инспекторите от ХЕИ си затварят очите за нарушителите. Нелегални кланици снабдяват сергиите

 

Прясно месо без необходимите сертификати и без да се съхранява в хладилни витрини, се продава на Женския пазар в столицата. Това установи репортерска проверка вчера. В нито един от магазините, в които надникна екипа, не показаха поисканите сертификати, които трябва да придружават месото до магазина. А именно в тях трябва да е написано от къде е докарано месото, къде е транжирано и кога е докарано в магазина, защото ако то не е дълбоко замразено срокът на годност е 72 часа от доставката. Тези документи се издават от Дирекцията за ветиринарен и санитарен контрол, но за да се получат трябва да са спазени всички необходими условия за произход и качество, които в случая липсват.

От ХЕИ трябва да извършва проверки и да санкционират нарушителите, но явно нещата на този обект в столицата са оставени на самотек и на пазара всеки си продава месо каквото и от където си намери.

"Видите ли свинско месо по-евтино от 6 лева за килограм значи има някаква далавера. Някой продавачи на пазара си купуват един сертификат и после с него се отчитат цяла година. Инспекторите си затварят очите, вземат някой лев и всичко е О.К.", това каза един от управителите на голям магазин за месо и колбаси в столицата. Той допълни, че реалната цена на агнешкото е над 7 лева, а в кренвиршите които са под 4 лева нямало месо. Специалисти в бранша твърдят че месото на пазара се получава от нелегални кланици, в които то се транжирало направо на улицата, без да се спазват каквито и да е хигиенни условия. Имало и единични доставки от хора, които гледали животни в личните си стопанства. Само в един магазин, който екипа посети, ни показаха документ, за асортимента доставен днес в магазина, но никъде в този документ не бе отбелязано доставеното количеството по съответните позиции.

В нито един от хладилниците на магазините на пазара в които екипът влезе и разговаря с персонала нямаше термометър, от който да е видно, че в камерите се поддържа температура от 2 до 4 градуса по Целзий, което е задължително условие. Като капак на всичко в някои сергии на Женския пазар на които се продаваше месо и колбаси, нямаше дори хладилник, месните продукти бяха наредени направо на тезгяха в тави./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.