1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намалява цената на маслодайния слънчоглед

Намалява цената на маслодайния слънчоглед

Ценовите промени дават начало на оживление на пазара на малслодайния слънчоглед след значителното му забавяне на пазара

Стоковите борси в страната регистрираха ценови спад на маслодайния слънчоглед. На Пловдивската стокова борса намалението на котировките е от 400 лева продава на 380 лева купува. Ценовите промени дават начало на оживление на пазара на малслодайния слънчоглед след значителното му забавяне на пазара заради късното прибиране, поради лошите климатични условия.

Ценовият спад потвърждава очакванията, че в количествено отношение суровината за олиото надхвърля производствените нужди на страната и се очертават възможности за износ. Факторът обаче, който може да спъне нашия износ, е очертаващата се добра реколта в Русия, която по предвиждания е над 1 млн. тона повече от миналогодишната.

След мимолетното оживление на пазара на пшеницата, благодарение на покупките на Държавен резерв, сега отново настъпи стагнацията при хлебното зърно. Преработвателите вече са достатъчно запасени и ценовата ножица между търсенето и предлагането на пшеницата е достигнала 38 лева за тон. Брокерите обаче са оптимисти, защото при предишни борсови сесии при подобна ножица все пак се е стигало до пазарно равновесна цена.

В очакване на количествата от новата реколта царевица, купувачите са увеличили в количествено отношение заявките за покупки при котировка 145 лева за тон без ДДС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.