Причините са свързани с кампанията за хуманно отношение към животните
Спад от 10% при вноса на свинско през първите шест месеца на 2015 г. отчита Съветът по земеделие във Швеция. Причините са свързани с кампанията за хуманно отношение към животните и обществените дебати за широкото използване на антибиотици в редица страни от Европейския съюз.
През първото полугодие на 2014-та са били внесени 64 303 тона свинско месо, а през същия период на настоящата година импортът е спаднал до 58 300 тона. Тенденцията към намаляване се засилва още през 2014 г., когато шведските медии широко обсъждат употребата на антибиотици, както и опасността от свинска чума при вносните свине.
Шведските потребители избират местното производство пред по-евтиния внос. Високите стандарти за хуманно отношение към животните в страната също са важен фактор: свинете се отглеждат в по-големи пространства, за разлика от други европейски страни. Ролята на търговските вериги също е от решаващо значение. Те са започнали да заменят вносното свинско месо с местно производство.
В редица от най-големите вериги за търговия на дребно в страната се наблюдава рязко покачване на шведските месни продукти. Делът на родното производство в някои вериги достига до 90% при разфасовките и 75% при месните продукти. Вносът на свинско месо в Швеция нарастна след присъединяването на страната към ЕС през 1995 г. Според експерти обаче, неотдавнашният спад на импорта се очертава като тенденция.