1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Научно откритие ще спаси шоколадовата индустрия

Научно откритие ще спаси шоколадовата индустрия

По данни на експерти през следващите 20 години шоколадът ще стане по-скъп от хайвера

Публичното оповестяване на генома на какаовото дърво, от което се прави шоколадът, ще спаси шоколадовата индустрия, каза Хауърд Хана-Шапиро, изследовател в компанията за производство на шоколадови изделия Mars. Според него, без инженерните проучвания на какаовото дърво търсенето на суровината е щяло да надхвърли предлагането в следващите 50 години, а това да доведе до сериозни проблеми, свързани с доставките към производителите.

Откриването на генетичните кодове и на други суровини допринесоха за оптимизиране на производството им. Оризът и пшеницата бяха декодирани и това доведе и до подобряване на хранителните им свойства. И докато те традиционно се отглеждат на големи площи и в огромни стопанства, то какаото расте в малки ферми на индивидуални производители и се продава на не толкова централизиран пазар като останалите суровини.

По данни на експерти, цитирани от Independent, през следващите 20 години шоколадът ще стане по-скъп от хайвера. Не са малко фермерите в Африка, които изоставят препитанието си и разпродават фермите, защото усилията за производство на какао са големи, а цената, на която се изкупува, е незадоволителна.

По данни на Businessweek на нюйоркската стокова борса доставка през март на тон какао върви на цена от 2 779 долара, а в Лондон цената е 1 827 паунда (2 984 долара) за тон при същите условия. Междувременно търсенето на шоколад нараства драстично в страни като Китай и Индия. Остава надеждата проектите за засаждане на какаови дръвчета да успеят да компенсират донякъде загубите в производството. В противен случай нищо чудно през 2030 година само най-богатите да могат да си позволят блокче шоколад.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.