1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Неразбирателство за цените на стоковите борси

Неразбирателство за цените на стоковите борси

Голямата разлика между офертите купува и продава спира сделки

 

Обичайното повишение на предлаганите цени от продавачите и купувачите на стоковите борси в страната и през последната седмица са останали неизменни при сравнително големи маржове. Котировката продава за хлебната пшеница е установена на 200 лева без ДДС, докато търсенето от дълго време твърдо се е установило на 160 лева на тон без ДДС. Според брокерите при това сериозно разминаване в желанията на двете страни в обозримото бъдеще едва ли ще се стигне до ценово разбирателство и сключване на сделки.

В същото време се търси 1400 тона царевица за износ при ниво от 160 лева за тон без ДДС, а брокери вече говорят и за търсене на ечемик за износ.

При маслодайния слънчоглед разминаването между цените продава и купува е около 60 лева за тон. Производителите искат за стоката си 440 лева за тон без ДДС, а купувачите не дават повече от 380 лева за тон без данък.

Коментарът на брокерите е, че въпреки значителните маржове при пшеницата и слънчогледа и ценовата наустановеност при царевицата са показател за липса на увереност у производителите, потребителите и търговците на тези стоки относно бъдещото им ценово развитие. Затова и изчакват. Специално каква ще е цената на пшеницата от миналата реколта може да се прогнозира едва след месец май, когато вече ще е възможно да се прогнозират добивите от тазгодишната реколта. Въпреки неизяснената ситуация стоките, произведени от тези суровини, бележат изключителна стабилност. Това се отнася за олиото, брашното, пшеничения грис и др./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.