1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 150 000 хляба средно се продават на ден във Варна

Около 150 000 хляба средно се продават на ден във Варна

Над 50% от производителите работят все още на „тъмно”

Средно на ден във Варна се продават около 150 000 хляба. Това каза на пресконференция Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите в града, предаде Агенция "Фокус".

Бонев коментира, че кризата не е подминала бранша, като там негативните последици са били усетени малко по-късно в сравнение с другите сектори в хранително-вкусовата индустрия. По неговите думи големите вериги магазини принуждават производителите да намалят цените, което от друга страна води до спад в качеството на произведения хляб. Иво Бонев коментира, че има фирми които например слагат кафе или сладкарска боя в т.нар. хлябове, защото спестяват пари.

По неговите думи над 50% от производителите работят все още на „тъмно”, което ощетява изключително много редовните производители, които си плащат всички задължения към държавата. Иво Бонев коментира и цената на хляба във Варна, като според него реалната цена на килограм качествен хляб трябва да е около 2 лева. Той обаче отказа да се ангажира с прогноза дали насъщният ще се увеличи през следващата година и ако да, с колко процента. По отношение на предстоящото започване на работата на Агенцията за безопасност на храните от 1 януари 2011 година, Бонев коментира, че се надява с тази структура нещата в бранша да се променят към добро и нерегламентираните производители да бъдат изведени на светло.

Припомняме ви, че вчера Министерството на земеделието и храните избра победителите в конкурса за лого и мото на новата агенция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.