1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 400 лева за тон е изкупната цена на пшеницата в Бургаско

Около 400 лева за тон е изкупната цена на пшеницата в Бургаско

Много от бургаските земеделци се въздържат от предварително сключване на договори

Засега в Бургаски региона няма договаряне на земеделска продукция "на зелено". Това каза Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му има определени фирми, които предлагат продукция на доста по-ниски цени. Към момента няма и увеличение на изкупната цена, като Киров каза, че тя е борсова и че земеделците не могат да продават по-скъпо или по-евтино спрямо европейските цени. Пшеницата се търгува около 400 лева на тон, рапицата - 800 лева, ечемикът - 350 лева. Някои производители обаче продават пшеницата около 280-300 лева на тон, а рапицата- около 750-760 лева.

Много от бургаските земеделци се въздържат от предварително сключване на договори. „Колегите мислят, че цената ще бъде по-висока и затова все още не продават”, поясни Киров. Последните валежи са оказали благоприятно влияние върху пролетните посеви и най-вече на ечемика, който в момента изкласява и цъфти. Слънчогледът също се развива добре. Валежите ще окажат добро влияние за развитието както на пролетните, така и на есенниците. Правено е обследване на областно ниво за това каква ще бъде евентуално реколтата през тази година и прогнозите са за един среден добив на пшеница около 380 килограма на декар и на ечемика около 350 кг на декар.

„Това е моментно състояние, т.е. досега никой не може да каже как ще се развива самата култура до края на прибирането. Може да е повече или по-малко, но като цяло ще се гонят миналогодишните резултати. Годината се очертава да бъде благоприятна поне досега”, каза още Николай Киров. По думите му винаги ще има сив сектор в земеделието, но от година на година този сектор намалява. „Разговорите с нашите колеги и членове са за това всичко да бъде на реални цени и да няма фирми в сивия сектор. Фирмите, регистрирани по ДДС, няма как да бъдат в сивия сектор, защото те продават стоката си на реални цени. Има малки стопани, които продават без документи, но от година на година този дял намалява”, каза още Киров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.