1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото се предлага на борсите в страната в ценовите граници от 2,57 лв./литър до 2,82 лв./литър

Олиото се предлага на борсите в страната в ценовите граници от 2,57 лв./литър до 2,82 лв./литър

Намаление на ценовите нива се отчита в десет областни центрове

През едноседмичния период на наблюдение на пазарите на рафинирано слънчогледово олио средните цени за страната остават без сериозна промяна.

Въпреки регистрираните ценови изменения при търговията на едро с олио в преобладаващата част от областните центрове, през последната седмица средната за страната цена на едро остава непроменена – 2,67 лв./литър. По области, олиото се предлага на борсите в страната в ценовите граници от 2,57 лв./литър (Ямбол) до 2,82 лв./литър (Русе). Увеличение на цените се наблюдава в девет области, най-значително във Варна – с 2%. Намаление на ценовите нива се отчита в десет областни центрове, като най-сериозно то е в Ловеч - 2,3%. 

Средно за страната в големите търговски вериги (ГТВ) цената на дребно на рафинираното олио бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с близо 1%), достигайки до 3,04 лв./литър. По области, олиото се търгува в големите супермаркети в ценовия диапазон от 2,70 лв./литър (Шумен) до 3,49 (Варна). Увеличение на цените е регистрирано в две области – Варна (с 8,4%) и Перник (със 7,8%), докато намаление е отчетено единствено в Шумен (с 1,6%).

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната също отбелязва несъществено увеличение (под 1%) – до 3,12 лв./литър. И през тази седмица цените продължават да варират по области от 2,90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,38 лв./литър (София). В областните центрове Варна, Пазарджик, Пловдив и Шумен олиото в малките магазини поскъпва, като увеличението е в границите от 0,8% до 4,9%. На занижени цени спрямо предходната седмица олиото се предлага единствено в Добрич, като намалението е с 3,1%.

 

Етикети ДТО, олио, цена, борси
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.